Homenatge a Gaudí de Toni Catany

“Representar una ona o el mar amb una corba. Amb una recta, l’horitzó infinit. Amb un arbre, una catedral. I amb una flor? Un sòtil blanc ple de mar o una columna gravada que és un jardí. Petits fragments de l’obra de Gaudí, fosos amb unes flors, amb uns brins d’herba. Heus aquí el resultat.”

Toni Catany, “Homenatge a Gaudí”

Homenatge a Gaudí

El 10 de juny se celebra el Dia Mundial del Modernisme per commemorar l’aniversari de la mort de dos destacats arquitectes del moviment: Antoni Gaudí i l’hongarès Ödön Lechner. La Fundació Toni Catany vol sumar-se a la celebració repassant breument la presència del modernisme, i especialment de Gaudí, a l’obra de Toni Catany.

L’homenatge a Gaudí de Catany

La fascinació de Catany per la natura té un paral·lelisme inevitable amb la fascinació del fotògraf pel modernisme; l’ús de formes orgàniques, inspirades en els elements naturals (un caragol, una tija, una flor) són una constant en l’obra de Catany, així com la càrrega expressiva que les figures geomètriques aporten a la seva obra.  El fotògraf deixà constància d’aquesta afinitat en la sèrie “Homenatge a Gaudí”, realitzada el 2002, Any Gaudí, per encàrrec de La Pedrera. I és que, com diu el text que acompanya les fotografies, Gaudí i Catany “comparteixen una afinada capacitat d’observació del món, una sensibilitat singular per la natura i la Mediterrània com a font d’inspiració, i una obra subjectiva i original, que té les arrels en l’experimentació i la recerca, fent una proposta innovadora amb reinterpretació d’elements de la tradició. Les formes ondulants i suggeridores de La Pedrera, hereves d’aquest sentit analògic de la natura, són la base sobre la qual s’expressa la proposta creativa que Toni Catany presenta en Homenatge a Gaudí.”

Altres visions del modernisme en l’obra de Catany

Antoni Gaudí: una visió polièdrica

El mateix 2002, Catany participà en l’exposició col·lectiva “Antoni Gaudí: una visió polièdrica”, conjuntament amb Manel Armengol, Manel Esclusa, Marc Llimargas, Lepoldo Pomés, Humberto Rivas i Rafael Vargas. Organitzada pel Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura amb motiu de l’Any Gaudí, l’exposició es va poder veure a seus de l’Institut Cervantes i museus de Roma, Milà, Luxemburg, Moscou, Munic, Madrid i Nova York.

Cases modernistes de Catalunya

Anteriorment, el 1992, Edicions 62 havia publicat el llibre Cases modernistes de Catalunya, amb textos d’Oriol Pi de Cabanyes i fotografies de Catany. En paraules de Pi de Cabanyes, el llibre “és fruit d’una tria personal. I mostra una visió literària i fotogràfica d’unes quantes cases modernistes –de Barcelona o de fora de Barcelona, i d’arquitecte de vegades conegut, de vegades no tant.” Per al llibre, Catany fotografià 23 cases modernistes, des de les més emblemàtiques com El Cau Ferrat de Sitges, la Casa Batlló, la Casa Amatller o la Casa Lleó Morera, fins a les menys conegudes per al gran públic, com El Parquet de Vilafranca del Penedès o la Casa Serinyena de Cadaqués.

  1 comment for “Homenatge a Gaudí de Toni Catany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *