Les Balears als llibres de Catany

“La visió que tenc de la Mediterrània parteix de les Balears, com si en fossin el centre. Des del terrat de casa meva, a Llucmajor, mirant al sud es veu l’illa de Cabrera. Sé que més enllà hi ha altres terres, la costa d’Àfrica que em convida a somniar…”

Toni Catany, L’artista en el seu paradís
Nin, Eivissa, 1967

Tot i que a la majoria de l’obra publicada de Catany les Illes Balears no en són la temàtica específica, aquestes molt sovint hi acaben tenint presència d’una manera o altra. Això ès evident a La meva Mediterrània o a la primera gran antologia de Catany, L’artista en el seu paradís, però és més subtil a les Natures mortes dels vuitanta, on trobam records d’infància a Llucmajor o flors collides i retratades a Mallorca, o als més recents Altars profans, on entre les figures més exòtiques recollides arreu s’alça una florera de les que feien un temps les dones de Llucmajor.

Avui, però, amb motiu del Dia de les Illes Balears, volem repassar les obres de Catany en què l’arxipèlag és el tema principal, ja sigui en el seu conjunt o parcialment, i hem de començar citant un dels seus primers treballs com a fotògraf professional: les imatges que acompanyen la sèrie d’articles “Viaje a las Baleares menores” que Baltasar Porcel publicà a La Vanguardia entre setembre de 1967 i gener de 1968, dedicats a Eivissa, Menorca i Cabrera. Aquests articles es poden consultar a la versió digital de l’hemeroteca de La Vanguardia.

En les obres que tracten les Balears en conjunt, trobam dos llibres fonamentals: en primer lloc, Les Illes : Mallorca, Menorca, Elvissa, Formentera, Cabrera, publicat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat el 1975 i amb una segona edició de Jaime Libros de 1978, on les fotografies en blanc i negre de Catany acompanyen el text de Maria Antònia Oliver. El 1985, Lunwerg publicà Illes Balears de Baltasar Porcel amb fotografies en color del fotògraf llucmajorer, i posteriorment en va fer una edició en castellà (1990) i en alemany (1995). Catany també participà en el llibre Balears, portes obertes (Lunwerg, 2005), juntament amb els fotògrafs Marí, Matas i Mercader.

Pel que fa als llibres de caràcter local, hem de destacar en primer lloc Record de Llucmajor, a cura d’Antoni Garau i publicat el 2003 per Lunwerg i l’Ajuntament de Llucmajor, en què Catany homenatjà el seu poble natal. Si a Record de Llucmajor tenen un pes important les festes de Santa Càndida, les celebracions populars, en aquest cas les festes de Sant Joan a Ciutadella, són l’eix d’un llibre menys conegut: Las fiestas de San Juan de Ciudadela, amb text de Joan Pons i Lluch (Bankunión, 1980). Finalment, i en un registre totalment diferent, les fotografies de Catany il·lustren el llibre Palma de Mallorca de Maria de la Pau Janer (Lunwerg, 2007).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *