“Eco i fuga” de Joana Gomila & Laia Vallès, 22/12 al CIFTC

Amb motiu de l’exposició “Registrar, mirar, recórrer. Tomàs Monserrat i les fotografies de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”, que es pot visitar al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany fins al proper 15 de març de 2024, hem convidat Joana Gomila & Laia Vallès, dos referents de l’avantguarda folklòrica de casa nostra, a fer un concert molt especial. A “Eco i Fuga”, Joana Gomila & Laia Vallès exploren veus i ecos, ressonàncies, melodies que van quedar fotografiades i d’altres que no es van arribar a captar mai, i ho fan a través de l’escolta, el joc, el diàleg, el cos, les màquines. A través d’un repertori creat per a l’ocasió, on hi sonaran també cançons dels seus treballs discogràfics Paradís (Bubota Discos, 2020) i Folk Souvenir (Bubota Discos, 2016), naveguen juntament els glosadors Miquel Servera i Alícia Olivares i l’artista visual Lita Bosch entre infinites ones de so que es projecten, que ens recorden, que retornen i que ens volen.

JOANA GOMILA & LAIA VALLÈS

ECO I FUGA

Dv. 22 de desembre, 19.30 h

Joana Gomila: veu, sintetitzador i sruti

Laia Vallès: teclats i sintetitzadors

Amb els glosadors Alícia Olivares i Miquel Servera

Visuals a càrrec de Lita Bosch

Entrada: 10 €

Reserves a ticketib.com

JOANA GOMILA & LAIA VALLÈS

La transformació del material d’arrel sensible i l’experimentació són la base del procés creatiu de la col·laboració entre Joana Gomila i Laia Vallès. Veu i sintetitzadors, organicitat i màquina, tradició i experimentació ens fan transitar per un arxipèlag d’illes sonores i paisatges rurals i siderals.

Quan Joana Gomila va publicar Folk Souvenir (2016), va sacsejar el món de la música tradicional amb una manera de fer tant personal com atrevida. Hi ha hagut pocs discos que hagin capturat de manera tan fidel l’ànima mateixa de les tonades mallorquines, en part i paradoxalment, per la seva capacitat d’alliberar-les dels corsés i reimaginar-les des de punts de vista caleidoscòpics.

A Paradís (2020), Gomila parteix d’un nou format a duo amb Laia Vallès al costat de qui, amb un so expansiu i transgressor (teclats, sintetitzadors, samplers), aprofundeix en l’esperit de recerca i experimentació que va donar impuls al seu debut a la vegada que n’eixampla el llenguatge sonor incorporant cançons de composició pròpia que ens obliguen a replantejar-nos tot el que sabíem d’ella i la mena d’artista que tenim davant.

El seu darrer àlbum Així Deçà, la seva primera autoedició en casete, va ser considerat un dels millors llançaments de 2021 segons El País.

Han estat de gira i tocant en festivals com Primavera Sound, Fira Mediterrània, Càntut, Música Viva de Vic (Catalunya), FIAS (Madrid), Muteke (Canadà), Suns Udine (Itàlia) o Jarasum (Corea del Sud).

Premis:

2020 Premi Altaveu (Paradís)

2020 Premi Especial de la Crítica Enderrock (Paradís)

2020 Premi CIutat de Palma Bonet de Sant Pere (Paradís)

2018 Premi Bartomeu Rosselló Pòrcel de l’OCB (Folk Souvenir) 2018 Premi Bonet de Sant Pere (Folk Souvenir)

Alícia Olivares

Inicià les seves primeres passes amb els Glosadors de Mallorca, primer com a seguidora incondicional dels mateixos, per continuar glosant de forma escrita i finalment llançar-se a la improvisació.

En tot aquest recorregut té molt en compte el què significa passar de la música reglada (on l’error es castiga) a la improvisació (on l’error és natural i necessari per a seguir avançant). Es mostra molt agraïda a tots el mestres i companys amb els quals s’inicià i continua en aquest art i dóna molta importància als tallers de glosa on va aconseguir amollar-se, i a la pràctica constant, individual i grupal per a continuar en actiu. Actualment combina la glosa amb altres espectacles poètico-musicals.

Alícia Olivares. Foto: Pau Riera

Miquel Servera

Miquel Servera. Foto: Pau Riera

Glosador i llanterner, coneix la glosa d’ençà que era petit, gràcies al seu padrí  i els seus germans. És amant del món de la cançó popular i de la cançó improvisada.

Membre de l’Associació Glosadors de Mallorca des de 2016, ha glosat arreu de Mallorca, Menorca i Catalunya, participant en les diferents modalitats de glosa: combats de picat, glosa i poesia, glosades per temes…

 Ha participat en diferents concursos de glosa escrita fent segon premi al concurs de Santa Maria de 2019, primer premi a la millor quarteta al concurs de Glosa escrita del Bar Mallorquí l’any 2017 i dos Accèssits al millor conjunt al 2020 i al 2021. El 2022 guanya el primer premi al concurs de glosa “Elogi a la vinya i al vi” de Jaume de Puntiró. Escriu setmanalment al Setmanari de Felanitx i actualment imparteix el taller de glosa de Cas Concos i dona tallers a escoles i instituts.

Lita B. Bosch

Colorista i observadora, ha treballat en el món del cinema i el del videoclip. Ha recorregut Buenos Aires, Londres, Vietnam o Nova York, entre d’altres indrets. També és fotògrafa. Ha col·laborat amb Estel Solé en llibre de fotopoesia Materia Fugaz (2013) i amb Rita Puig-Serra Costa a Les aventures de Lita et Rita (2019). Ha publicat també els llibres A Selected BACK UP (2015) i Everydayness (2016). Artista multidisciplinar, destaca també pel seu projecte Portrait Studies, on s’ha desenvolupat com a retratista.

Lita Bosch. Foto: Samuel Navarrete

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *