Matinals al CIFTC – Tallers de fotografia: els orígens. 15, 22, 27 i 29 de desembre

En el marc de l’exposició “Toni Catany: una història de la fotografia”, el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany ha organitzat per al mes de desembre de 2024 una sèrie de tallers pràctics per a infants i per a adults al voltant dels orígens de la fotografia, més concretament sobre els fotogrames i la càmera de plaques, amb Gaizka Taro, i sobre la càmera fosca, amb Jaume Gual.

  • Diumenge 15/12, 11h – Taller de fotogrames i demostració de càmera de plaques – amb Gaizka Taro

Per a infants a partir de 8 anys acompanyats d’un adult – activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ticketib.com

Durada prevista: 2 h

  • Diumenge 22/12, 11h – La càmera fosca, precedent de la càmera de fer fotos. Demostració i taller de construcció – amb Jaume Gual

Per a infants a partir de 10 anys acompanyats d’un adult – activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ticketib.com

Durada prevista: 2 h

  • Divendres 27/12, 11h – Taller de fotogrames i demostració de càmera de plaques – amb Gaizka Taro

Per a infants a partir de 8 anys acompanyats d’un adult – activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ticketib.com

Durada prevista: 2 h

  • Diumenge 29/12, 11h – Taller de fotografia amb càmera de plaques – amb Gaizka Taro

PLACES EXHAURIDES

Per a adults i menors a partir de 14 anys, es recomana tenir coneixements fotogràfics previs – activitat gratuïta amb inscripció prèvia a Ticketib.com

Durada prevista: 2-3 h

ELS TALLERS

Taller de fotogrames i demostració de càmera de plaques

Dg 15/12 – 11 h / Dv 27/12 – 11 h

Amb Gaizka Taro

Per a infants a partir de 8 anys acompanyats d’un adult – no calen coneixements fotogràfics previs

activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ticketib.com

Durada prevista: 2 h

En aquest taller s’expliquen els inicis de la fotografia, les càmeres que s’empraven i el procés de captació i revelat de les imatges.

Cada participant realitzarà un fotograma situant objectes sobre un paper fotogràfic i posteriorment el revelarà. Els fotogrames realitzats es poden endur una vegada finalitzat el taller.

També es realitzarà una fotografia de grup amb una càmera de plaques i es revelarà al moment en el laboratori fotogràfic. En finalitzar el taller, s’entregarà un positiu de la fotografia de grup als assistents.

La càmera fosca, precedent de la càmera de fer fotos. Demostració i taller de construcció

Dg 22/12 – 11 h

Amb Jaume Gual

Per a infants a partir de 10 anys acompanyats d’un adult – no calen coneixements fotogràfics previs

activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ticketib.com

Durada prevista: 2 h

La càmera fosca utilitzada, en un principi, com un instrument d’ajuda al dibuix, es va transformar amb unes poques modificacions en una càmera fotogràfica.

En aquest taller pràctic els assistents coneixeran la història i el funcionament de la càmera fosca, com es produeix el fenòmen el de la projecció de la llum a través d’un forat fet en una capsa tancada i la formació d’una imatge en el seu interior.

Podran veure i utilitzar dos tipus de cambra fosca i, una vegada vist el funcionament, passaran a construir-ne una que se’n podran endur a casa.

Taller de fotografia amb càmera de plaques

Dg 29/12 – 11 h

Amb Gaizka Taro

PLACES EXHAURIDES

Per a adults i menors a partir de 14 anys

es recomana tenir coneixements fotogràfics previs

activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ticketib.com

Durada prevista: 2 h

En aquest taller s’expliquen els inicis de la fotografia, el funcionament de les càmeres de plaques i es mostren les similituds i diferències que tenen respecte a càmeres més modernes de rodet i les digitals.

El taller també mostrarà com avui en dia podem fer ús de les noves tecnologies per agilitzar i controlar millor el procés de revelat fotoquímic.

A la part pràctica, els assistents aprendran a emprar una càmera de camp de format 24×30 cm de principis de segle XX i una càmera tècnica de tipus monorail de mitjan segle XX de format 4×5”. Els assistents realitzaran fotografies amb ambdues càmeres.

ELS TALLERISTES

GAIZKA TARO (Palma, 1987)

Fotògraf de formació autodidacta apassionat per les càmeres de gran format antigues i la fotografia nocturna. Gestiona l’espai cultural Cas Retratista de Montuïri.

El seu darrer treball, “Retrats de les Illes Balears”, consisteix en un viatge per les 4 illes amb un laboratori fotogràfic portàtil i la càmera de gran format. Durant el recorregut ha anat capturant rostres de persones anònimes que s’anava trobant pel camí.

JAUME GUAL (Palma. 1959)

Fotògraf i geògraf. Actualment dedicat a la documentació i digitalització de béns historicoartístics i a projectes de refotografia i observació fotogràfica del paisatge.

La seva feina s’ha mostrat en exposicions com El fons Rotger Buils. Paisatge en transformació (2022), Palma des de la Seu (2016), El paisatge observat (2015), i ha estat objecte de nombroses publicacions.

Ha impartit tallers pràctics sobre instruments pre-fotogràfics, refotografia del paisatge, fotografia estereoscòpica, l’ús de la cianotipia, i fotografia estenopeica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *