40 fotografies per a una quarantena

40/40 – comentari de CRISTINA ROS

La Fundació Toni Catany tenia previstes, per a aquest mes d’abril, dues exposicions. La primera, Altars profans, que fou la darrera sèrie creativa del fotògraf llucmajorer, i que s’havia d’inaugurar a diversos espais de Formentera el pròxim dia 15 d’abril. La segona activitat prevista era la mostra de la primavera al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor que enguany, en el marc de la iniciativa Els fotògrafs de la col·lecció de Toni Catany, havia de portar a Mallorca, per primera vegada, una exposició individual amb l’obra de la fotògrafa holandesa Carla van de Puttelaar.

Durant el període de confinament a què ha obligat l’alerta sanitària provocada per l’expansió de la COVID-19, i mentre esperem recuperar la normalitat que ens permeti materialitzar aquestes (l’exposició de Carla van de Puttelaar a Llucmajor, i la mostra d’Altars profans a Formentera) i d’altres activitats previstes per als propers mesos, la Fundació proposa al visitant del web, a partir de l’1 d’abril i amb una freqüència diària, una de les fotografies de l’arxiu de Toni Catany, en una selecció expressament preparada per a aquests temps difícils i estranys que ens ha tocat viure.

Acompanyen cada una de les fotografies notes, comentaris o observacions fetes, en alguns casos, pel mateix fotògraf i, en d’altres, per altres fotògrafs, amics, artistes, crítics i poetes.

La Fundació pretén, d’aquesta manera, sumar-se humilment a la gran quantitat d’iniciatives culturals que aquests dies intenten traslladar a la xarxa, l’únic espai on no hi ha ni restriccions ni distanciament social d’obligat compliment, l’activitat i la presència artístiques, en la voluntat de mantenir una finestra oberta, per a tots els amants de la fotografia, a l’obra de Catany, i en l’espera d’un futur més lluminós i reconfortant.