Toni Catany. El rei d’Etiòpia – exposició al claustre de St. Bonaventura, Llucmajor (24/9/21-15/2/22)

Toni Catany. El rei d’Etiòpia – a cura de Manuel Forcano i Antoni Garau

EXPOSICIÓ PRORROGADA FINS AL 15 DE FEBRER DE 2022

Claustre de Sant Bonaventura, Llucmajor. Del 24 de setembre de 2021 al 15 de febrer de 2022.

Horari de l’exposició: de dilluns a divendres de 9 a 20h, dissabtes de 10 a 13 i de 16 a 20h.

Conferència inaugural “Toni Catany, a la recerca del rei d’Etiòpia” a càrrec de Manuel Forcano, dv 24/9/21 a les 19.15h

La Fundació Toni Catany, amb el patrocini de l’Ajuntament de Llucmajor, presenta al claustre de Sant Bonaventura l’exposició Toni Catany. El rei d’Etiòpia.

L’exposició, estirant el fil del viatge de Catany a Etiòpia en 2007 en cerca del retrat d’Escariano, el rei d’Etiòpia del Tirant, proposa una aproximació als processos creatius del fotògraf a través d’una vuitantena de fotografies, seleccionades per Manuel Forcano i Antoni Garau, a més d’objectes, llibres i un fragment d’un vídeo filmat pel propi Catany.

Toni Catany va fer del món part dels seus dies. Al mes de gener de 2007, decidí resolut sortir de viatge: treballava aleshores en el llibre Visions de Tirant lo Blanc amb el poeta Josep Piera, i necessitava retratar “el rei d’Etiòpia” per completar les fotografies que havien d’il·lustrar fragments escollits de la gran novel·la cavalleresca de Joanot Martorell. Poc importava l’itinerari, la durada del viatge, la duresa de les excursions, el clima peculiar de l’altiplà, els insectes africans, les menges estranyes, la llengua indesxifrable. El guià en aquell viatge Manuel Forcano, també poeta i amic del nostre fotògraf, i aleshores testimoni directe de l’anhel de Catany per acomplir el seu objectiu: trobar i retratar Escariano, el rei d’Etiòpia. Podrem escoltar les vicissituds d’aquest periple en veu del mateix Forcano en la conferència inaugural “Toni Catany, a la recerca del rei d’Etiòpia”, que tindrà lloc el divendres 24 de setembre, a les 19.15h, al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor.

L’exposició presenta la història d’aquest percaç, i vol oferir al visitant la possibilitat de descobrir de quina manera treballava Catany. Perquè tornar a Catany és la voluntat i alhora l’obligació de la Fundació que porta el seu nom. Tornar-hi per reinterpretar-ne l’obra, per revelar-ne visions inèdites.