L’exposició “A l’ombra de l’instant. Passos fotogràfics pels carrers de Llucmajor” ens convida a observar i a prendre consciència del nostre entorn a través de les escenes de carrer captades per part del grup de joves de l’escola d’estiu, que han participat en l’itinerari fotogràfic lligat a l’exposició “Jacques Henri Lartigue, André Kertész. Un pas al costat” organitzat pel Centre Internacional de Fotografia Toni Catany aquest mes de juliol. Aquesta activitat s’emmarca dins el cicle Transferències, i connecta la fotografia amb la comunitat i la identitat locals.
“A l’ombra de l’instant” recorre, a través de la mirada artística dels participants i de la selecció de fotografies analògiques que conforma la mostra, espais familiars amb una perspectiva nova. Observem aquests espais amb curiositat, a la recerca d’instants fugissers. Alcem la vista per fixar-nos en l’arquitectura del nostre poble i els seus detalls, ens aturem a immortalitzar la quotidianitat de la gent, el moviment a la plaça un dia de mercat o els suggeridors jocs de llum i ombres un matí en ple estiu. L’interior d’una barberia en penombra reflecteix el pas del temps i dècades d’història que la converteixen en un espai emblemàtic que passa desapercebut a l’activitat del dia a dia. Un ca posa davant la càmera instigat pels seus amos a fer de model. Quatre senyores prenent el seu cafè rutinari a la plaça simulen una conversa desinteressada i són el testimoni d’un altre temps, més pausat i més calmat.
Aquesta primera edició de l’activitat de fotografia de carrer ha estat organitzada per l’equip de Programes Públics del CIFTC amb la col·laboració de l’equip socioeducatiu que organitza l’escola d’estiu d’adolescents de l’Ajuntament de Llucmajor, amb l’objectiu de convidar els joves a gaudir del món de la fotografia posant-se darrere l’objectiu de la càmera com a artistes i aprenent a reflexionar sobre l’acte fotogràfic. Els joves també s’han pogut posar en la pell dels comissaris, participant en la presa de decisions a l’hora de seleccionar, organitzar i identificar les fotografies per a l’exposició.
Quan només tenia cinc anys, el fotògraf francès i mestre de la instantània Jacques Henri Lartigue (1894-1986) obria i tancava els ulls com si fossin l’obturador d’una càmera per retenir aquells instants feliços i divertits que volia recordar. Amb aquesta idea en ment, quan als 8 anys el seu pare li va regalar la primera càmera fotogràfica -que ell anomenava “la trampa visual”- va començar a captar la impermanència de les coses i els instants fugitius. L’hongarès André Kertész (1894-1985) feia el mateix als 14 anys amb la càmera que li havia regalat la seva mare; fotografiava els carrers de Budapest i la seva gent, experimentant amb els jocs d’ombres i amb imatges que donaven peu a la reflexió. Toni Catany, per la seva banda, va fotografiar el seu poble natal en retrats i paisatges que evoquen les facetes més quotidianes de la vida llucmajorera, a través de personatges anònims i dels esdeveniments més celebrats.
PRODUCCIÓ I COORDINACIÓ
Centre Internacional de Fotografia Toni Catany
ANTONI GARAU (Director) / BARTOMEU TOMÀS (Director adjunt) / DANI ALVAREZ (Col·leccions)
A CURA DE
Equip de Programes Públics del CIFTC
PILAR GAMUNDÍ / MARIA MESQUIDA
AMB LA COL·LABORACIÓ DE
Escola d’estiu de l’Ajuntament de Llucmajor
ISABEL CATALÀ / ADRIÁN MUNAR / ANTONIO REAÑO
FOTOGRAFIES DE
MARIA ISABEL AMADOR / LUCIO ASUISIO / XISCO BELLAFONT / DALILA ESCOBAR / IRIS ESCOBAR / FONE FOFANA / ÁLEX GARCÍAS / AINA JUAN / LLUC JUAN / ELIÁN LÓPEZ / ADRIÁN LOZANO / GAEL MARTÍNEZ / ZAHIRA MOLTÓ / JAIME NICOLAU / ÁLEX NOGUERA / JOAN OLIVER / MARAVILLAS PÉREZ / YAIZA SEGURA / MOSAAB TAJJIOUI / YOUSSEF TAJJIOUI / LEO VALLE
CÒPIES FOTOGRÀFIQUES
DeuxQuinze
EMILIO PUGA