[Quarantena_27] Catany i la mirada dels infants: Joana Lluïsa Mascaró parla de les exposicions de Catany a Llucmajor

Barques i peixos nº 38, Barcelona, 2013

Barques i peixos …., peixos i barques

De totes les exposicions que he vist de Catany, “Barques i peixos” és, de bon tros, la que em provoca i m’evoca més sentiments i emocions; un ventall de sensacions que van des de la incertesa fins a l’orgull, que m’encomanaren els meus alumnes.

Heu observant mai un infant davant d’una obra d’art? Sigui quin sigui el seu caràcter, sigui quina sigui la seva formació prèvia sobre l’obra, tots, però tots, són capaços de descobrir la bellesa que transmet l’obra. Alguns hi quedaran inicialment embadalits i després cercaran companyia per compartir allò que els ha agradat tant; altres directament cridaran per mostrar-ho; i altres no diran res o, fins i tot, ho negaran. Però si has après a observar-los, hi descobreixes aquell punt de lluïssor als ulls, un petit o un gran canvi del color de la pell de la cara, un minúscul moviment del cos dissimulant aquell calfred que et provoca la bellesa, … redescobreixes la bellesa de l’obra passada pels filtres dels sentits i les emocions infantils -cosa que no té preu!

Les exposicions de Catany al Claustre de Sant Bonaventura m’han permès, almenys una vegada al curs, gaudir doblement de la seva obra; la visita personal i la del redescobriment acompanyant els nins i les nines de la meva tutoria. I de cada exposició en sortia  un treball:

  • Encantats per Toni Catany i Miquel Barceló: Visita a l’exposició i a la Capella del Santíssim de la Seu, treball amb fang, fotografies de les peces de fang, exposició a final de curs.
  • MARIA DEL MAR BONET: La cultura popular de Mallorca als escenaris d’arreu del món: visita a l’exposició i a Raixa, tasques sobre el paisatge i el temps, audicions, descripcions, tallers de ball de bot…
  • Peixos i barques: visita a l’exposició, construcció de barques i peixos amb cartró reciclat, fotos de les seves barques i els seus peixos i… una humil exposició (però molt gran per a ells) al Claustre. Les emocions i l’orgull que transpiraven de poder homenatjar Catany al mateix edifici on el van descobrir són inexplicables.

Enyor les exposicions, però encara més enyor visitar-les amb els infants!

Joana Lluïsa Mascaró

mestra jubilada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *