[Quarantena_36] A propòsit d’un Sant Sebastià: un text de Sebastià Alzamora

Sant Sebastià, 2006

Aquesta imatge té el seu origen en un hivern que Manuel Forcano va passar a París. Durant aquella estada, pour s’amuser, Forcano va decidir de traduir El martiri de sant Sebastià de Gabriel d’Annunzio, un misteri medieval en cinc estances que el poeta italià va escriure directament en francès i amb la idea que fos estrenat amb música de Claude Debussy i amb la ballarina Ida Rubinstein en el paper protagonista. Així va ser, l’any 1911 i també a París, al Théâtre du Châtelet: el fet que una dona interpretés el paper del sant, així com la sensualitat i la voluptuositat del text, van ser motiu d’un fort escàndol.

En aquells temps jo treballava com a director literari de la molt històrica editorial Moll, i Forcano va tenir la generositat —tan pròpia d’ell— de regalar-me literalment la traducció d’aquell Sant Sebastià de D’Annunzio que ell havia posat en versos catalans. A l’editorial, parlant-ne amb en Xesc Moll, vam decidir que un regal tan esplèndid mereixia un tractament a part. I així va ser que es va fer un número especial de la col·lecció Balenguera de poesia, amb un format més gran i amb unes il·lustracions que vaig demanar a Toni Catany. En Toni no tan sols va acceptar la petició, sinó que de seguida va decidir que també seria un regal per part seva. I encara ho va ser, també, per part del poeta Antoni Sbert, que va fer de model i que ja havia posat per a Toni Catany en un retrat de la sèrie Somiar déus.

La sessió fotogràfica es va dur a terme un horabaixa d’agost de l’any 2006 al corral de la casa de Toni Catany a Llucmajor: el mateix corral que va servir de motiu i escenari per a altres fotografies magistrals, i la mateixa casa que estem impacients per veure convertida aviat en la seu del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany. El resultat va ser un volum que va sortir publicat el gener del 2007 i que ara crec que podem afirmar, sense presumpció, que és una petita i rara joia, per bé que en Toni mai va estar satisfet de la qualitat de la reproducció de les imatges. A més d’Antoni Sbert i de Toni Catany, a la sessió fotogràfica hi vam ser presents Manuel Forcano, Marban Cooper, Josep Piera, Rut Martínez i jo mateix, i quan en Toni va acabar de disparar les fotos (amb aquell aire tan cordial que ell sabia donar-li a l’instant decisiu de tirar la foto) vam anar tots plegats a sopar a la terrassa d’una pizzeria. Celebràvem el goig de l’amistat, dels rampells de generositat que sorgeixen espontàniament entre els amics, el plaer d’estar plegats i riure, una nit clara d’estiu…

Sebastià Alzamora, escriptor

  1 comment for “[Quarantena_36] A propòsit d’un Sant Sebastià: un text de Sebastià Alzamora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *