Jordi Esteva al CIFTC: presentació de “Siwa drawings” i projeció de “Socotra, la isla de los genios” – 13/12, 19 h

Divendres 13 de desembre a les 19 h, es presentarà al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany i en el marc de l’exposició “Viatge a un món oblidat”, el llibre Siwa drawings (Àfriques Edicions, 2024) de Jordi Esteva. La presentació anirà a càrrec de l’autor i del comissari  i crític d’art Enrique Juncosa

Després de la presentació, es projectarà la pel·lícula Socotra, la isla de los genios (Siwa Productions, 2016), basada en el llibre homònim de Jordi Esteva (2011). És la primera pel·lícula parlada enterament en socotrià, una llengua sud-aràbiga emparentada amb l’antic idioma del Regne de Saba. Retrata la vida a la remota illa de Socotra, a l’oceà Índic, situada entre la Banya d’Àfrica i la península d’Aràbia. Durant els monsons, l’illa romania aïllada, fet que va contribuir a preservar un ecosistema únic al món.

Entrada de franc sense reserva prèvia

“El novembre de 1984, a la solitud de la meva habitació a un senzill funduq de l’oasi de Siwa, en aquella època sense mòbils ni internet, de nit dibuixava les escenes que havia fotografiat durant el dia. Era una manera de recordar el que estava fent, ja que no podria veure els negatius fins passats uns mesos, quan hagués revelat els negatius de la pel·lícula Tri-X en blanc i negre, al bany del meu amic, l’artista armeni Chant Avedissian. Els dibuixos amb llapis de colors i tinta xinesa eren la memòria del meu treball i, cada nit, després de fumar una xixa ben carregada, em dedicava a dibuixar el que creia haver fotografiat durant el dia. Amb els anys, em vaig oblidar d’aquells dibuixos i, quan vaig venir a viure al camp, vaig trobar una caixa amb les llibretes que donava per perdudes. Llavors vaig pensar que aquelles imatges eren també una mena de conjur. Així com els homes primigenis dibuixaven, a les parets de les seves cavernes, els bisons i altres animals que esperaven caçar, jo en aquelles nits al llegendari oasi plasmava al paper les escenes que volia captar. No sempre es corresponien amb les meves fotografies, aquells dibuixos. De vegades dibuixava escenes inventades que m’hauria agradat fotografiar. El curiós és que, molts anys després, a l’illa de Socotra, vaig fer fotografies de personatges que semblaven calcats d’aquells dibuixos. Ja fossin de Siwa o premonitoris d’altres llocs, són al llibre. Són els meus dibuixos de Siwa.”

Jordi Esteva, 2024
Jordi Esteva amb el gat Miko, 2017 © Roger Lleixà

Jordi Esteva (Barcelona 1951), escriptor i fotògraf, és un apassionat de les cultures orientals i africanes, a què dedica la major part del seu treball periodístic i fotogràfic. Ha viscut cinc anys a Egipte treballant a Ràdio Caire Internacional, durant els quals documenta la vida quotidiana al desert recollida al llibre «Els oasis d’Egipte» (1995). Ha estat redactor en cap i director d’art de la revista Ajoblanco entre el 1987 i l’estiu del 1993. A partir de llavors ha estat prolífica la seva obra, amb quatre pel·lícules i nou llibres publicats, els darrers dels quals han estat els dos volums de memòries de què aquesta exposició és reflex.

jordiesteva.com

Enrique Juncosa (Palma, 1961) és un escriptor, crític d’art i museòleg balear. Com a museòleg, ha treballat com a subdirector de l’Institut Valencià d’Art Modern de València i del Museu Reina Sofia a Madrid. Entre 2003 i 2011 fou el director de l’Irish Museum of Modern Art, de Dublín. També ha comissariat exposicions sobre artistes com Joan Miró, Miquel Barceló o Rafel Joan. Com a escriptor ha publicat nou llibres de poemes, dos reculls de contes i nombrosos assajos sobre art contemporani.

Enrique Juncosa. Foto: Jordi Esteva

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *