Les polaroids transportades de Catany: 25 anys del llibre “Fotografies”

Coberta del llibre Fotografies

Tal dia com avui de fa 25 anys, el 8 de juliol de 1997, Toni Catany va rebre a Arles el Premi dels Editors Europeus pel seu llibre Fotografies, publicat per Lunwerg. De resultes d’aquest premi, el llibre va ser publicat per diverses editorials europees: Hazan a França, Dewi Lewis Publishing a Anglaterra, Pelti Associati a Itàlia i Braus a Alemanya; aquell mateix any de 1997 Fotografies rebia també el Premi del Llibre Català concedit per la Generalitat de Catalunya. Per celebrar aquesta efemèride, tots els dilluns, dimecres, divendres i diumenges del que queda de juliol en publicarem una fotografia nova a les nostres xarxes socials amb el hashtag #julioldepolatrans i l’afegirem a aquesta pàgina.

Changó, Cuba, 1995
Margaritenya, Veneçuela, 1996
Manuel, Veneçuela, 1999
Jana, Madrid, 1994
Torero, 2004
Elmina, Ghana, 1995
El partenó, 1996
La magrana, 1995
Peñero, Veneçuela, 1996
Nu, Barcelona, 1994
Figues, 1995
L’abraçada, 1998
Nu. Barcelona, 1995
Gala, Barcelona, 1994
Olivier, Barcelona, 1994

A Fotografies, Catany se centra en el retrat (de gent del carrer dels seus viatges recents a Cuba, Veneçuela, la Índia o Mèxic, però així mateix de models al seu estudi), tot i que també hi són presents els altres grans temes de la seva obra: el nu, la natura morta i el paisatge. I torna al color després de dos projectes en blanc i negre, els nus de Somniar déus i les runes clàssiques d’Obscura memòria; un color esvaït que li dona una tècnica que havia descobert precisament a Arles i amb la qual havia estat experimentant els darrers anys: la polaroid transportada. Ell mateix ho explicava amb aquestes paraules a una conferència a Fotociència el 2007:

“Com que havia fet i publicat bodegons, paisatges i nu vaig pensar que havia arribat el moment en què m’havia de prendre seriosament, com a obra personal meva, el retrat. Vaig reflexionar sobre com havia de tractar-lo, i vaig decidir que havia de ser en color i que, sobretot, m’interessava la gent anònima, la gent del carrer. El que no m’agradava, però, era el color que donaven les pel·lícules que hi havia al mercat.

Anys enrere havia conegut, a Arles, un fotògraf francès que em va mostrar una col·lecció de fotografies amb una tècnica que jo desconexia i que em semblà raríssima. Eren polaroids transportades sobre paper d’aquarel·la, i el que més em va sorprende fou el color una mica esvaït que tenien aquelles fotos. Era el color que necessitava per als retrats que volia fer. […] Vaig començar a fer provatures. Sol haver-hi, en aquest procés de transport, una pèrdua de color, però parcial, que dóna uns colors que són els que jo volia per a fer els retrats. Aquests treballs van ser publicats al llibre Fotografies.”

Toni Catany, fragment d’una conferència a Fotociència, 2007