Els viatges de Catany: Ghana, novembre de 1995

Toni Catany, viatger infatigable, no deixà de recórrer món des del 1968, en què viatjà a Egipte i Israel en companyia de Baltasar Porcel, fins al mateix any de la seva mort, el 2013.

El novembre de 1995, tot just ara fa 25 anys, Catany viatjà a Ghana, en la seva segona incursió a l’Àfrica subsahariana després de la seva estada a Mali i Costa d’Ivori l’estiu de 1977. En aquell moment, el fotògraf llucmajorer duia dos anys experimentant amb la polaroid transportada sobre paper d’aquarel·la; després de dos projectes en blanc i negre, els nus de Somniar déus i els paisatges de runes clàssiques d’Obscura memòria, Catany volia canviar de registre i fer retrats en color. En la tècnica de la polaroid transportada, que va conèixer als Rencontres de Photographie d’Arles, va trobar el mitjà expressiu que millor s’adaptava al que l’artista buscava.

Les primeres imatges del viatge a Ghana es van publicar el 1996 al nº 53 de la revista Fotografía Actual, acompanyant una entrevista feta abans del viatge i on Catany parla de la seva immersió en la polaroid transportada i explica que, després de dos anys, considera que ja en domina la tècnica. Les tres fotografies que encapçalen aquest text apareixen també al llibre Fotografies (Lunwerg, 1997), on el fotògraf presenta una selecció de les polaroids transportades que havia fet al llarg dels quatre anys anteriors, i que meresqué el Premi dels Editors Europeus i el Premi al Millor Llibre Il·lustrat de la Generalitat de Catalunya.

Coberta de Fotografía Actual, 53, febrer/març 1996

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *