Safrà – concert de Neus Estarellas, piano

Divendres 27 d’octubre de 2023

20h

Obres de Xavier Carbonell, Frederic Mompou, Baltasar Samper i Salvatore Sciarrino

Presentació a càrrec del compositor Maties Far, deixeble de Xavier Carbonell

En col·laboració amb el Museu de la Música de Barcelona i el Servei d’Activitats Culturals de la Universitat de les Illes Balears

Entrada gratuïta amb reserva prèvia a ticketib.com

Com a cloenda de l’exposició “Xavier Carbonell – L’esmalt clivellat”, i dins les activitats commemoratives dels 10 anys de la mort de Toni Catany, la pianista mallorquina Neus Estarellas ens oferirà un programa que explora les confluències entre l’obra de Catany i la de Carbonell, amb composicions del mateix Carbonell, Frederic Mompou, Baltasar Samper i Salvatore Sciarrino. L’acte comptarà amb una presentació a càrrec del compositor Maties Far, deixeble de Xavier Carbonell.

Programa

Frederic Mompou (1893-1987) – Música Callada, 1

Xavier Carbonell (1952-2022)  – Dels 7 Homenatges: Homenatge a les molses de les obagues de l´eixida / Homenatge a cap cosa / Homenatge als ocells de gàbia i als del carrer

Frederic Mompou – Música Callada, 12

Xavier Carbonell – A

Baltasar Samper (1888-1966) – Ritual de pagesia 3

Salvatore Sciarrino (1947) – Perduto in una città d´acque

Frederic Mompou – Música Callada, 28

Xavier Carbonell – Safrà

Altar profà núm. 34, 2010

Reflexions analítiques sobre Safrà

El safrà serveix per engroguir les menjues. El groc-safrà revesteix a ioguis i a monjos budistes en la seva ascesi i en el seu camí disciplinari. La tria d’aquest mot, nom de color i de gust, com a títol ha estat una opció d’alguna manera programàtica, el símbol d’un treball també disciplinat i ascètic. Vol assenyalar l’empresa de cercar un sabor i una coloració determinats, immergits en un petit oceà d’humilitat, discreció, nuesa del jo i acceptació dels propis límits. Sovint, en el meu caminar com a compositor, els títols que hom ha triat per identificar cada obra han oscil·lat entre dues circumstàncies oposades: la d’una acció prèvia i inspiradora i la d’una decisió posterior a la labor constructora. He renunciat gairebé sempre a noms genèrics (sonata, simfonia, etc.) i he optat generalment per noms que anticipin un cert caire poètic de les obres. En el cas de Safrà, el mot va entrar en la meva consciència gairebé d’amagat, i només es manifestà amb determinació després d’admirar l’Altar profà 34 d’en Toni Catany (extraordinària fotografia on dominen els tons rogencs i safranats en un despullament de distraccions visuals gairebé absolut, i dins d’una màgica i enigmàtica llum on hi brillen les ales cromàticament acolorides de dues papallones quietes).Safrà està dedicada al brillant i expressiu pianista Andreu Riera, i cal afegir que és una peça pensada per a ser estrenada en el context de les activitats de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià. La inspiració en la fotografia mencionada hi afegeix un aire d’homenatge a l’artista recentment finat.

Xavier Carbonell, 2013

Neus Estarellas

Neus Estarellas, foto Sebastià Mestre

La pianista mallorquina Neus Estarellas és una apassionada de les avantguardes, la música contemporània i la multidisciplinarietat. Flexibilitat, curiositat, energia, motivació i entuisasme fan de Neus Estarellas una pianista i intèrpret demandada per a projectes molt diversos. Ha actuat a presitigioses sales de concert i festivals d’àmbit internacional, bé com a solista o bé com a membre de formacions com l’ensemble de música contemporània berlinès LUX:NM, l’Ensemble Ascolta de Stuttgart, el Garage Ensemble de Colònia, Crossing Lines de Barcelona o l’nsemble Modus Novus de Madrid, i col·labora estretament amb compositors de primer nivell com Mathias Miaerhof, Luis Codera, Peter Ablinger o Maximilian Marcoll.

Ha rebut nombrosos guardons i premis, com el Karlsruher Wettbewerb für Zeitgenössische Musik, Premi Primer Palau Barcelona, Art Jove, Concurs Rotary Club de Palma, Concurs Internacional de Piano Vila de Capdepera i Concurs Internacional de Piano Ciutat de Palma, entre d’altres. Actualment dirigeix l’aula de música contemporània per a piano a la Hochschule für Musik de Nuremberg i és professora de la Hochschule für Music Theater und Medien de Hannover i del Conservatori Superior de les Illes Balears.