DIÀFANA de Carla van de Puttelaar, la nostra exposició de tardor a Llucmajor

Carla van de Puttelaar. Diàfana

Claustre de Sant Bonaventura, Llucmajor, del 25/9/2020 al 25/2/2021

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 16 a 20h; dissabtes de 10 a 13h.

Durant els més de vint anys que ha dedicat a la fotografia, l’holandesa Carla van de Puttelaar (Zaandam, 1967) s’ha mantingut fidel a alguns temes que s’interpel·len i es complementen: els retrats de dones joves (de pell tan clara), les fotos de flors (al final de la seva vida), les de parts concretes del cos (principalment de les mans). Hi ha una evident coincidència, doncs, en els interessos temàtics de la protagonista d’aquesta exposició i en alguns dels arguments de l’obra de Catany. Cossos i flors. Influències pictòriques. Les textures, però, són òbviament diferents, com ho són les mirades, personals i singulars, sobre el motiu de cada un dels dos fotògrafs.

L’artista holandesa, que treballa sempre amb una llum natural, aquesta llum tan particular del nord, privilegia la suavitat, els colors subtils, el misteri.

Els posats i les models ens remeten, de vegades, a alguns dels mestres de la història de la pintura (Vermeer, Cranach, Rembrandt), mentre que aquestes dones de color d’alabastre i aquestes flors de corbes sensuals sembla que s’esposin per oferir un vibrant homenatge a la pell. Una pell diàfana, decididament diàfana.

Vivim un moment difícil i confús, però tant la Fundació Toni Catany, organitzadora d’aquesta exposició, com l’Ajuntament de Llucmajor, sense el suport del qual aquesta no seria possible, volen proposar, per a aquests mesos de tardor incerta, una mica de balsàmica claror, i alhora demostrar que la cultura, víctima com tants altres àmbits de la situació sanitària actual, és necessària i és beneficiosa.

Perquè, si pot la bellesa mitigar el neguit i el dolor, no dubtem que l’admiració individual, carnal, a què les imatges d’aquesta mostra convoquen, ens ha de permetre una intimitat lliure, espiritual i profunda de la qual cap pandèmia no ens pot privar.

www.carlavandeputtelaar.com

Fotos de la inauguració d’Emilio Puga. Trobareu totes les fotos aquí

Si voleu conèixer millor l’obra de l’autora, aquí trobareu una fascinant i molt completa visita virtual a la darrera exposició de van de Puttelaar a Luxemburg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *