25 anys dels cossiols de Catany

“A Maria Jaume Salvà, que en col·laboració amb el Temps confeccionà aquests cossiols.”

Toni Catany

El 28 de febrer de 1997 es presentava amb una exposició a Múrcia el llibret de Toni Catany Cossiols, amb text d’Arnau Pons, publicat per l’editorial Mestizo dins la seva exquisida col·lecció “lo mínimo”. 12 fotografies realitzades al mes d’agost de 1985 a Llucmajor (Mallorca), a la casa i al corral del carrer del Purgatori on el nostre fotògraf visqué els primers anys de la seva vida.

“Només aquesta tija vertical, guiada per la flama reincident, i creadora d’un alè, només aquesta parla d’arrels reclosa en l’estretor d’un vas on se l’ha obligada a estar, ens mostren ara amb el seu borrissol de neu efímera, espina humil, coriàcia fulla, tendra nafra, en àrid claustre, que aquí on hem vingut, el lloc esquerp del viure, tot grilla i calla en una tossuda espera, tot és fondo pensament i ja s’endinsa, tot roman i és resistència.”

Arnau Pons, poeta, traductor i assagista

Cossiols: el temps retratat

Una vintena d’anys més tard, la Fundació Toni Catany tornà a aquests cossiols per fer-ne el fil conductor de l’exposició “Cossiols: el temps retratat“, on s’explorava, a partir d’aquell treball, la relació entre l’espai natal de l’amic i l’austeritat d’uns objectes que fusionen el silenci mineral i l’expressió orgànica per generar, amb el traç lent, però ferm, del temps, una bellesa singular. L’exposició es presentà la tardor de 2019 al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor i un any més tard, la tardor de 2020, viatjà a la Sala Parés de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *