30 anys de La meva Mediterrània al Houston FotoFest

La visió que tenc de la Mediterrània parteix des de les Balears, com si en fossin el centre, encara que no ho siguin; una mica com si hagués pujat al terrat de ca nostra, a Llucmajor, des d’on veig Cabrera. I un dia mirant cap aquí, un altre cap allà, un bot a Tànger, un altre a Tunis…

[…]

La pretensió d’aquesta exposició és, al cap i a la fi, despertar alguna sensació en la gent que la visiti, tan simple com la que pugui provocar el perfum del gessamí que una tàpia ens amaga.

Toni Catany, Llucmajor-Barcelona, agost de 1990

El març de 1992, ara fa 30 anys, Toni Catany presentava al prestigiós Houston FotoFest la seva exposició “La meva Mediterrània”, aquesta vegada amb el títol de “The Mediterranean”. L’acord per dur-hi l’exposició es va tancar el juliol de 1991 a Veneçuela, on Catany va coincidir per casualitat amb Wendy Watriss i Fred Baldwin, fundadors del FotoFest, i que, justament, feia dos mesos que tractaven infructuosament de contactar telefònicament amb el nostre fotògraf a Barcelona.

Abans d’exhibir-se a Houston, l’exposició s’havia pogut veure l’any anterior al Palau Solleric de Palma i el Palau Robert de Barcelona; posteriorment viatjaria a Bàstia, Còrsega (1992), Terrassa (1997) la Duke University de Carolina del Nord, EUA (2001) i el Centro Nacional de Fotografía José Manuel Rotella, a Cantàbria (2002).

El llibre homònim amb les fotografies de l’exposició, publicat per Lunwerg el 1991, va ser guardonat com a millor llibre als Rencontres d’Arles i com a millor llibre il·lustrat per la Generalitat de Catalunya l’any de la seva publicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *