Els viatges de Catany: Cuba, abril de 1997

“Com que havia fet i publicat bodegons, paisatges i nu vaig pensar que havia arribat el moment en què m’havia de prendre seriosament, com a obra personal meva, el retrat. Vaig reflexionar sobre com havia de tractar-lo, i vaig decidir que havia de ser en color i que, sobretot, m’interessava la gent anònima, la gent del carrer. El que no m’agradava, però, era el color que donaven les pel·lícules que hi havia al mercat.

Anys enrere havia conegut, a Arles, un fotògraf francès que em va mostrar una col·lecció de fotografies amb una tècnica que jo desconexia i que em semblà raríssima. Eren polaroids transportades sobre paper d’aquarel·la, i el que més em va sorprende fou el color una mica esvaït que tenien aquelles fotos. Era el color que necessitava per als retrats que volia fer. […] Vaig començar a fer provatures. Sol haver-hi, en aquest procés de transport, una pèrdua de color, però parcial, que dóna uns colors que són els que jo volia per a fer els retrats. Aquests treballs van ser publicats al llibre Fotografies.”

Toni Catany, fragment d’una conferència a Fotociència, 2007
Alexis, Cuba, 1997

Fa tot just 25 anys, entre el 5 i el 18 d’abril de 1997, Toni Catany va fer el seu segon i darrer viatge a Cuba. Hi havia anat per primera vegada dos anys abans, el gener de 1995, quan en tornà amb el seu cèlebre retrat de Changó, i en aquesta segona estada a Cuba, immers com estava en la tècnica de la polaroid transportada, la seva curolla era així mateix fer-hi retrats. Cinc de les fotografies fetes en aquest viatge, inclòs el retrat d’Alexis que podeu veure aquí, es publicarien aquell mateix any de 1997 al llibre Fotografies, una obra que va merèixer el Premi dels Editors Europeus i el Premi del Llibre Català concedit per la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *