“Mirar, per a un arquitecte, és indispensable. No només mirar, sinó veure. Com els fotògrafs, que són els grans mestres del veure-hi.”
Álvaro Siza
El Centre Internacional de Fotografia Toni Catany presenta, a partir de dimecres 31 de juliol, una nova exposició: “Fotografia i Arquitectura. Col·lecció Josep Lluís Mateo”, una selecció de la col·lecció privada de l’arquitecte responsable del CIFTC.
La mostra s’obrirà al públic el mateix dia 31 a les 19 h i a les 19:30 h, es durà a terme una presentació i visita guiada de l’exposició per part de l’equip de Programes Públics del CIFTC. L’exposició es podrà visitar fins al 15 de setembre en l’horari habitual del Centre.
Com a acte de cloenda, el divendres 13 de setembre, a les 19 h, tindran lloc unes Jornades de Fotografia i Arquitectura amb la participació de l’arquitecte Josep Lluís Mateo i Jon Tugores, fotògraf i arquitecte representat a l’exposició.

La relació entre arquitectura i fotografia es remunta als orígens mateixos de la història de la fotografia, doncs l’arquitectura ja és present (i fins protagonista) a l’obra dels pioners de la fotografia: Niépce, Fox Talbot, Daguerre i fins i tot Ramon Alabern, autor de la primera fotografia realitzada a l’estat espanyol (1839).
La fotografia és testimoni i mirall davant dels canvis i l’impacte que l’arquitectura i l’urbanisme tenen sobre el paisatge i la societat i, més que un simple document, esdevé una eina de reflexió i anàlisi. Aquesta tendència es manifesta de manera diàfana a l’obra dels principals exponents de la fotografia d’arquitectura de les darreres dècades, alguns dels quals són presents a la Col·lecció Josep Lluís Mateo que ara presentem: Manolo Laguillo, Camilo José Vergara, Humberto Rivas o Andreas Gursky, per citar-ne alguns.
Aquesta mostra consta de 23 obres de la Col·lecció Josep Lluís Mateo, amb fotografies de Jordi Bernadó, Francesc Català-Roca, Toni Catany, Josep Antoni Coderch, John Davis, Ferran Freixa, Andreas Gursky, Jaume Huch i Guixer, Manolo Laguillo, Ana Muller, Pedro Pegenaute, Humberto Rivas, Hiroshi Sugimoto, Jon Tugores i Camilo José Vergara, a més de dos gravats de Giovanni Batista Piranesi.

JOSEP LLUÍS MATEO
Barcelona, 1949
Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), doctor arquitecte cum laude per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i catedràtic emèrit a l’EHT (Zúric), va ser director de la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme entre 1981 i 1990.
És el responsable d’obres com la reconversió de la fàbrica Can Felipa al Centre Cívic del Poblenou, el Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, la seu del Landeszentralbank a Chemnitz (Alemanya), la seu de la Filmoteca de Catalunya o el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany.
La seva obra, internacional i local, que abasta un gran ventall de tipologies – des d’edificis d’oficines i vivendes fins a espai públic i urbanisme-, ha guanyat nombrosos premis i ha estat extensament publicada i exposada.
Recentment la revista Domus va incloure el seu estudi entre els cent millors del món i el 2022 el seu llibre Huellas (Park Books, Zúric, 2020) va aconseguir el premi Juanzong Archive (Xina) a autor de l’any.







fotografies: Emilio Puga -10×15 fotografia i Dani Alvarez